Оперні арії на концертній сцені: жанрова і виконавська специфіка (на прикладі творів українських композиторів) - Лі Шані (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2024)
Мета дослідження – виявити жанрову та виконавську специфіку оперних арій на концертній сцені на прикладі творів українських композиторів. Матеріал дослідження: зразки виконань арій з опер українських композиторів у виконанні українських співаків та співачок (опери «Наталка Полтавка» М. Лисенка та «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського). Наукова новизна результатів дослідження полягає в тому, що вони є одним з перших досліджень жанрово-виконавської специфіки презентації оперних арій на камерно-концертній сцені.
Видатні українські композитори М. Лисенко, С. Гулак-Артемоський в своїх операх, заклали основи української національної вокальної школи, що базується на фольклорному співі, відтворивши, таким чином, через інтимно-деталізовану камернізацію української пісні традиційний спів, його динамічну структуру, варіації різних стилів та яскраві самобутні риси. Використовуючи пісенний формат в рамках оперного жанру українським митцям вдалось зберегти світ вокальної мініатюри із її унікальним національно-ідентичним набором вокально-виконавських прийомів, які з неменшим успіхом сприймаються не тільки на оперній, а й на концертній сцені, де слухачі є співрозмовниками, а діалог відбувається у узгодженій та взаємодоповнюючій формі.
Keywords: оперне виконавство; українські композитори