"Більше, ніж мадригаліст" : Ораціо Веккі як майстер жанрів духовної вокально-хорової музики - Мовчан, Ірина Євгенівна (Харківський національний університет мистецтв імені І.П. Котляревського, 2026)
О. Веккі належав до найталановитіших північно-італійських музикантів свого часу, а його унікальна творча доля поєднала церковну та світську придворну служби. Народившись у Модені, він навчався у бенедиктинському монастирі Святого Петра під керівництвом ченця Сальваторе Ессенга і згодом прийняв духовний сан. Протягом життя митець керував капелами соборів у містах Сало, Корреджо та рідній Модені, а паралельно працював придворним капельмейстером у Венеції, де відповідав за організацію масштабних світських маскарадів. Усе це сформувало універсальний стиль композитора, який однаково вільно володів технікою як світських канцонет і мадригалів, так і мотетів, гімнів та мес. Разом із К. Меруло та Дж. Ґабріелі його постать репрезентує пізній етап Венеціанської поліфонічної школи.
Keywords: Композитори італійські, музика духовна італійська, музика хорова сакральна італійська, поліфонічна школа венеціанська