«Мissa a cappella» Е. Раутаваара: виконавська репрезентація жанру - Літвінова, Катерина Олександрівна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2024)
Інтерпретація «Мissa a cappella» Е. Раутаваара представляє собою досить складне, але привабливе та захопливе завдання для будь-якого диригента і колектива. Воно потребує досить високого виконавського рівня як від диригента, так і від хористів, перш за все через доволі складну сучасну музичну мову, а також завдяки розмаїттю стильових витоків, на які спирався композитор. Складний гармонічний план та ритміка твору вимагають від виконавців навичок вільного читання нотного тексту, зокрема, хорової партитури, швидкої реакції на постійні зміні ладотональних опор та метру. Матеріал дослідження – нотний текст, аудіозаписи виконання «Missa a cappella» Е. Раутаваара хором Латвійського радіо під керівництвом Сіґвардса Клява, хору Університету Луїсвіля «Cardinal Singers» під орудою Кента Хаттеберга, Національного молодіжного хору Австралії (диригент – Ноел Ансел). Наукова новизна дослідження полягає у першому досвіді звернення до хорових творів Е. Раутаваара в українському музикознавстві.
Keywords: фінські композитори; хорова музика ХХ століття