Оперні твори Вагнера: хорознавчій аспект - Батовська, Олена Миколаївна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2023)
Стаття присвячена хорознавчому аналізу оперної творчості Ріхарда Вагнера з позицій хорового диригента. Розглядається роль хору в музично-драматургічній концепції композитора, його функції у розвитку лейтмотивної системи та формуванні образно-смислової структури опери. На прикладі опер «Летючий голландець» і «Тангейзер» висвітлено особливості хорової мови, складу, фактури, тембрових і декламаційних прийомів. Підкреслено значення хору як активного та рівнозначного компонента вагнерівської музичної драми.
Keywords: українське хорознавство; оперна творчість; Вагнер; німецька романтична опера; хорознавчий аспект; музична драматургія