Джазова творчість Артуро Сандоваля в ХХ-ХХІ століттях - Дмитриченков, Артем (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2025)
Стаття пропонує хронологічно-тематичний огляд джазового доробку Артуро Сандоваля від кінця 1960-х років до сьогодення. У центрі уваги – процес формування його музичного стилю під впливом афро-кубинської традиції, класичної трубної школи та американського бібопу. Детально висвітлено три визначальні виміри стилю митця: феноменальна техніка та екстремальний діапазон труби; інтеграція афро-кубинських ритмів, латиноамериканської мелодики й джазової гармонії; жанрова різноплановість, що охоплює бібоп, свінг, латин-джаз, ф’южн, баладу та елементи класики. Проаналізовано ключові етапи творчості. У 1970-х – початку 1980-х років, у складі колективу «Irakere», Сандоваль брав участь у сміливих експериментах зі змішання джазу, року та традиційної кубинської музики, що заклали підвалини сучасного латин-джазу. Період сольної кар’єри 1981–1999 рр. відзначений альбомами «Flight to Freedom», «I Remember Clifford», «Danzón», які засвідчили його здатність поєднувати технічний бібоп і запальний латиноамериканський колорит, а також активною співпрацею з Діззі Ґіллеспі, Мішелем Леграном й провідними поп-виконавцями. У ХХІ ст. митець зберіг виконавську форму та розширив арсенал: симфонічний «Concerto for Trumpet and Orchestra», альбоми «Rumba Palace», «Dear Diz і Ultimate Duets» демонструють його прагнення до синтезу джазу з класикою й популярною музикою. Значна увага приділена концертній діяльності, що підтверджує універсальність Сандоваля як трубача, піаніста, вокаліста та бендлідера, та його педагогічній роботі – майстер-класи, професорство у Флоридському міжнародному університеті, заснування власного джаз-клубу. Узагальнення підкреслює внесок Сандоваля у популяризацію латин-джазу, піднесення технічного рівня джазової труби та розвиток міжжанрових практик, що закріпило за ним статус живої легенди світового джазу.
Keywords: Піаністи кубинські, бібоп американський, трубна школа класична, латин-джаз, джазова музика