Рівні взаємодії хормейстера і балетмейстера в процесі постановки оперної вистави - Чумак, Олена Євгенівна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2024)
У статті досліджено взаємодію хормейстера і балетмейстера в процесі постановки сучасної оперної вистави. Розглянуто трансформацію хореографії в опері від декоративного елементу до важливого драматургічного засобу сценічної виразності. Акцентовано увагу на ролі хору як синтетичного виконавського колективу, що поєднує вокальне та пластичне мистецтво. На основі практичного досвіду постановки проєкту «Ніч в опері» висвітлено значення творчої співпраці між хормейстером і балетмейстером для досягнення художньої цілісності оперної вистави.
Keywords: хорове мистецтво; хормейстер; балетмейстер; оперна вистава; хореографія в опері; сценічна пластика; сценічна виразність; синтетичні види мистецтва; міждисциплінарна взаємодія