Етюди оптимізму з Валентином Борисовим - Бевз, Марина Володимирівна (Харківський національний університет мистецтв імені І.П. Котляревського, 2017)
Монографія присвячена відомому українському композитору, одному із засновників харківської композиторської школи, заслуженому діячеві мистецтв України, професору Валентину Тихоновичу Борисову (1901—1988).Творча, музично-громадська діяльність митця презентується «крізь призму» його фортепіанної музики.Монографія стане в нагоді при викладанні академічних курсів з історії української музики, музичної педагогіки, інструментознавства та оркестровки, в класі спеціального фортепіано. Музично-теоретичний та виконавський аналіз творів Валентина Борисова допоможе молодим музикантам в опануванні сучасної музичної мови. Повернення на концертну естраду яскравих, високохудожніх творів композитора сприятиме збагаченню сучасного концертного репертуару.