Олена Костенко : фундатор харківської цимбальної школи - Кужба, Михайло Дмитрович; Юрченко, Ольга Петрівна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2021)
В рамках дослідження розглядається внесок Олени Костенко та вплив її творчої діяльності в процесі становлення харківської школи виконавства на цимбалах. Підкреслено та висвітлено багатогранну творчу діяльність: фундатор, викладач, методист, науковець, редактор, упорядник, громадський діяч. Означенні педагогічні та особистісні принципи лідера цимбальної школи Слобожанщини. Окремо розглянуті творчі та матеріальні надбання О. Костенко на ниві академічного народно-виконавського мистецтва: цимбальна школа з ієрархією навчання, учні-лауреати, відомі музиканти, історико-дослідницькі та навчально-методичні видання, нотні видання, музичні проєкти. Окреслено тематику, особливість та значимість кожного окремого творчого проєкту в контексті виконавської школи та музичного мистецтва взагалі.
Keywords: Цимбальна школа харківська, цимбальне мистецтво, клас цимбалів Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського