Вокаліз в українській музиці: традиції та жанрово-стилістичні новації - Каушнян, Яна Миколаївна (ХНУМ ім. І. П. Котляревського, 2019)
Дисертація присвячена проблемам виявлення специфіки «співу без слів» в українському вокальному мистецтві другої половини ХХ століття на ґрунті системного вивчення його витоків і жанрово-стилістичної еволюції. У дослідженні охарактеризовані методологічні засади вивчення «співу без слів», простежена історіографія вокалізу як музичного жанру. Запропонована власне дефініція поняття «вокаліз»
Keywords: вокаліз; сольний спів