Композиторська і виконавська поетика камерно-вокальних жанрів у творчості В. Белліні - Шен Ї (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2026)
Стаття присвячена аналізу камерно-вокальних творів Вінченцо Белліні як цілісного жанрово-стильового феномена. Розкрито особливості композиторської та виконавської поетики, зокрема домінування кантиленної мелодики та поєднання камерності з оперною драматургією. Виявлено специфіку інтерпретаційного простору цих творів, що вимагає високої виконавської майстерності та психологічної глибини. Підкреслено їх значний художній і педагогічний потенціал у сучасному вокальному мистецтві. The article analyzes the chamber vocal works of Vincenzo Bellini as an integral genre and stylistic phenomenon. It reveals the features of both compositional and performance poetics, particularly the dominance of cantilena melody and the synthesis of chamber and operatic elements. The study identifies the specific interpretative space of these works, which requires a high level of technical skill and psychological depth from performers. It emphasizes their significant artistic and pedagogical potential in contemporary vocal practice.
Keywords: італійська вокальна музика; музичні жанри