Виконавство на флейті в контексті сучасних форм неакадемічного музикування - Алєксєєв, Тарас Юрійович (My University, 2025)
Флейта є одним із найуніверсальніших музичних інструментів, який знайшов своє застосування як у класичній, так і в сучасній неакадемічній музиці. Однак тема виконавства на флейті у контексті сучасних форм неакадемічного музикування досі залишається малодослідженою. Ця проблема не входила до сфери інтересів багатьох теоретиків і виконавців, хоча феномен використання флейти у неакадемічних жанрах існує вже понад 60 років. Науковці приділили значну увагу історичним та органологічним аспектам розвитку флейти. Наприклад, у працях розглядається еволюція конструкції інструмента (барокова флейта, система Бема) та особливості виконання у творах таких композиторів, як Й. С. Бах чи В. А. Моцарт. Багато досліджень присвячено сучасним технікам гри (мультифоніки, глісандо, флаттер-тонг) та аналізу творів, написаних для флейти у контексті академічної музики. Водночас вивчення функції флейти у фольклорі, етнічній музиці та джазі залишається на периферії музикознавчих досліджень. Незважаючи на зростаючий інтерес до тембрових і технічно-виразних можливостей флейти, більшість праць стосуються лише академічного виконавства. Проблема співвідношення європейської академічної школи та принципів неакадемічного музикування в роботах українських дослідників розглядається поверхнево, без належної системності.