Форсування голосового апарату в умовах онлайн навчання - Михайлець, Вікторія Вікторівна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2023)
У статті проаналізовано проблему форсування голосового апарату в умовах онлайн-навчання у процесі вокальної підготовки. Розглянуто психофізіологічні та когнітивні чинники формування вокальних навичок, а також визначено відмінності між дистанційною та очною формами навчання. Особливу увагу приділено зміні спрямованості уваги, роботі з фонограмою, обмеженості акустичних умов і відсутності концертної практики як чинникам, що можуть спричиняти надмірне напруження голосового апарату. Зроблено висновок про необхідність усвідомленого контролю внутрішніх вокальних відчуттів і адаптації педагогічних методів з метою запобігання форсуванню голосу в умовах дистанційної освіти.
Keywords: вокальна педагогіка; дистанційне навчання; онлайн-освіта; голосовий апарат; вокальні навички; психофізіологія співу