Тенденції розвитку зарубіжного інструментального концерту кінця ХХ – першої чверті ХХІ століття - Ващенко, Олена Вікторівна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2024)
Стаття присвячена аналізу розвитку зарубіжного інструментального концерту наприкінці ХХ – у першій чверті ХХІ століття на прикладі творів сучасних композиторів. У дослідженні визначено основні тенденції жанру, зокрема поєднання різних стилістичних елементів, взаємодію з іншими жанрами та послаблення ролі традиційної сонатної форми. Також відзначено нові явища — розширення кола сольних інструментів, активне використання розширених виконавських технік і поява нового типу віртуозності соліста. Отримані результати дозволяють узагальнити сучасні напрями еволюції інструментального концерту в світовій музичній культурі.
Keywords: музичний жанр; історія музичного мистецтва 20-21 століть; інструментальні жанри