Концептуалізація музичного простору у творчості хорового диригента - Сидоров, Максим Олександрович (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2026)
У статті досліджено роль простору як концептуального чинника інтерпретаційного мислення хорового диригента. Диригентська творчість розглядається як процес моделювання звукового континууму, що поєднує інтелектуальні, емоційні та моторні аспекти. Обґрунтовано, що концептуалізація музичного простору реалізується через організацію звукового часу та диригентський жест. Підкреслено, що звуковий простір постає не лише акустичним явищем, а й мисленнєво-чуттєвою реальністю, яка визначає художній зміст виконання. The article examines the role of space as a conceptual factor in the interpretative thinking of a choral conductor. Conducting is considered as a process of shaping a sound continuum that integrates intellectual, emotional, and motor components. It is substantiated that the conceptualization of musical space is realized through the organization of musical time and the conductor’s gesture. It is emphasized that sound space functions not only as an acoustic phenomenon but also as a mental and sensory reality that defines the artistic meaning of performance.
Keywords: робота диригента з хором; музична інтеретація