Поняття «тембр-амплуа» в українській оперології : тлумачення і перспективи розвитку - Чен, Ке (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2022)
Стаття присвячена узагальненню функціонування поняття «тембр-амплуа» в українській оперології першої чверті ХХІ століття та визначенню його змістових меж. Проаналізовано етапи розвитку терміна, його етимологію та різні наукові підходи до трактування як інструменту формування оперного образу і характеру. Показано, що «тембр-амплуа» виступає базовою категорією для осмислення вокального голосу як носія художньої семантики. Визначено перспективи подальшого розвитку поняття, зокрема його системного застосування у комплексному аналізі оперного мистецтва. The article is devoted to summarizing the functioning of the concept of “timbre-role” in Ukrainian opera studies of the first quarter of the 21st century and defining its semantic boundaries. It analyzes the stages of the term’s development, its etymology, and various scholarly approaches to its interpretation as a tool for shaping operatic character and image. The study demonstrates that “timbre-role” serves as a fundamental category for understanding the vocal voice as a carrier of artistic meaning. It also outlines prospects for the further development of the concept, particularly its systematic application in the comprehensive analysis of opera as an art form.
Keywords: оперне мистецтво 21 століття; музична термінологія; тембр-амплуа