Фортепіанні твори харківських композиторів у курсі загального та спеціалізованого фортепіано музичного ВНЗ (нотатки викладача) - Бевз, Марина Володимирівна (Харківський національний університет мистецтв імені І.П. Котляревського, 2012)
У статті розглядаються фортепіанні твори харківських композиторів Валентина Борисова, Марка Кармінського, Ігоря Ковача та Володимира Птушкіна в контексті викладання курсів загального й спеціалізованого фортепіано у закладах вищої музичної освіти. Автор аналізує художні, виконавські та педагогічні особливості обраних творів, підкреслюючи їхню цінність для формування професійних навичок майбутніх музикантів. Доведено, що включення творів представників харківської композиторської школи до навчального репертуару сприяє розвитку музичного мислення, виконавської майстерності та національної культурної ідентичності студентів. The article examines piano works by Kharkiv composers Valentyn Borysov, Mark Karminskyi, Ihor Kovach, and Volodymyr Ptushkin in the context of general and specialized piano education at higher music institutions. The author analyzes the artistic, performance, and pedagogical features of selected compositions, emphasizing their value for the professional development of future musicians. The study demonstrates that the inclusion of works by representatives of the Kharkiv compositional school in educational curricula contributes to the development of musical thinking, performance skills, and students’ national cultural identity.
Keywords: українська фортепіанна музика; музична освіта; Харків музичний