Жіночий хор у творчості українських композиторів: історичний контекст та сучасні виміри - Іванова, Юлія Миколаївна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2024)
Статтю присвячено еволюції жіночого хору у творчості українських композиторів у широкому історичному та стильовому контексті — від духовних наспівів жіночих монастирів до сучасних експериментальних і полістилістичних композицій. Розглянуто основні напрями розвитку репертуару для жіночого хору: духовний, фольклорний і світський, а також окреслено роль жіночого хору у відтворенні національних традицій і сучасних мистецьких ідей. Проаналізовано внесок провідних українських композиторів різних епох, зокрема М. Лисенка, Д. Бортнянського, Л. Дичко, В. Рунчака, Г. Гаврилець, М. Шуха, І. Алексійчук та інших. Особливу увагу приділено впливу виконавських колективів на формування репертуару, проблемам тембрової обмеженості жіночого хору та значенню хормейстерської майстерності у створенні художньо цілісного образу твору.
Keywords: українські композитори; українська хорова музика; жіночий хор; духовна музика; фольклор; сучасна хорова творчість; репертуар жіночого хору; хорове виконавство; полістилістика; твори-присвяти