Актуалізація скрипкового концерту Сергія Борткевича в історичному хронотопі мистецького Харкова - Фесенко, Юлія Олегівна (My University, 2025)
Стратегічно важливим для сучасних науковців та виконавців є дослідження, виконання та пропагування творчості українських і, зокрема, харківських композиторів минулого і сьогодення. Серед творчої спадщини цих митців, зокрема, митців ХХ ст., є велика кількість творів, що мало виконувались як за життя композиторів, так і на сучасній сцені, є й такі, що за час свого існування мали певне сценічне життя здебільшого за кордоном, проте ніколи не виконувались на батьківщині – місці їх створення. Саме таким є Концерт для скрипки з оркестром op. 22 Сергія Борткевича (1916) – знаковий твір національної культури, що постав першим зразком жанру скрипкового концерту в історії української музики. 28 травня 2024 року у прифронтовому Харкові відбулась прем’єра твору в рамках фестивалю KharkivMusicFest (соліст – Михайло Захаров, диригент – Віталій Алексейонок). Дана магістерська робота присвячена прицільному дослідженню найновітнішої виконавської інтерпретації Концерту в контексті його актуалізації в історичному хронотопі мистецького Харкова, що зумовлює актуальність обраної теми.