Твори Лесі Українки в режисерських інтерпретаціях Володимира Кучинського - Дорофєєва , Ольга Юріївна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2021)
У статті розглянуто режисерські інтерпретації творів Лесі Українки («На полі крові», «Йоганна, жінка Хусова», «Камінний господар») у Львівському театрі ім. Леся Курбаса. Автор аналізує становлення методу Володимира Кучинського, що базується на принципах ігрового театру, вокальних тренінгах та лабораторному дослідженні текстів. Особливу увагу приділено виставі «Апокрифи» як зразку глибокого філософського прочитання біблійних сюжетів через неординарні сценічні форми. Доведено, що ці постановки стали фундаментом інтелектуального стилю театру та важливим етапом сучасного осмислення української класики.
Keywords: український театр 20-21 століття; українські театральні режисери; література і театр