Професійна цимбальна творчість другої половини ХХ – першої чверті ХХІ століття: стильовий вимір - Кужба, Михайло Дмитрович; Юрченко, Ольга Петрівна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2025)
Стаття досліджує розвиток професійного цимбального виконавства другої половини ХХ – першої чверті ХХІ століття, визначаючи його стильові напрями та особливості індивідуального виконавського стилю. Проаналізовано внесок провідних цимбалістів світу та українських митців, а також еволюцію інструмента і його технічні можливості. Встановлено три основні стильові вектори: традиційний, академічний і неакадемічний, що відображають взаємодію культурних, органологічних і соціокультурних факторів. Дослідження підкреслює актуальність стилістичного аналізу для розуміння сучасного цимбального мистецтва та формування його виконавської традиції.
Keywords: виконавство на музичних інструментах; виконавський стиль