Специфіка дії наративу в оперному жанрі - Лю Ся (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2019)
У статті досліджено специфіку дії наративу в оперному жанрі як важливого чинника музичної драматургії. Розкрито взаємодію вербального тексту, сюжетності та музичного втілення у формуванні наративності опери. Доведено, що наратив реалізується на композиторському, виконавському та слухацькому рівнях, визначаючи художню цілісність оперного твору. The article examines the specifics of narrative function in the opera genre as an essential factor of musical dramaturgy. It explores the interaction between verbal text, plot structure, and musical realization in the formation of operatic narrativity. The study demonstrates that narrative operates on compositional, performative, and listener levels, shaping the artistic integrity of an opera work.
Keywords: оперне мистецтво; музичні жанри