Соната для тромбона другої половини XVI – початку XIX століть в контексті історичних та національних традицій розвитку жанру - Дубка, Олександр Сергійович (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2019)
Стаття присвячена становленню та розвитку сонати для тромбона в європейській музиці від доби Ренесансу до раннього Класицизму. Автор розглядає вплив національних композиторських шкіл на еволюцію жанру та аналізує особливості використання тромбона в камерно-інструментальних і концертних формах. Особливу увагу приділено творчості італійських, німецьких, австрійських і чеських композиторів, які заклали основи тромбонової сонати. У дослідженні підкреслено значення жанру для розвитку виконавської техніки та інструментального мислення. The article is devoted to the formation and development of the trombone sonata in European music from the Renaissance to the Early Classical period. The author examines the influence of national compositional schools on the evolution of the genre and analyzes the peculiarities of the trombone’s use in chamber-instrumental and concert forms. Special attention is paid to the works of Italian, German, Austrian, and Czech composers who laid the foundations of the trombone sonata. The study emphasizes the importance of the genre for the development of performance technique and instrumental thinking.
Keywords: історія музичного мистецтва; музичні жанри; духові інструменти