Вокальна стилістика в українській рок-музиці: ґенеза, еволюція, сучасні репрезентації - Яхно, Олена Іванівна; Yahno, Olena (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2024)
В дисертації надано аналіз історичних етапів еволюції світового роквокалу в рамках системи ритм-енд-блюз (по відношенню до рок музики – швидше – блюз-енд-ритм), що поступово формувалися в музиці Найновітнього часу: 1) початковий (або достильовий), який характеризується орієнтацією на «третьопластові» витоки; він охоплює період з другої половини 1880-х до початку 1920-х років і продовжується до 1950-х років; 2) ранньостильовий у вигляді появи рок-н-ролу (Елвіс Преслі) як символу молодіжної культури епохи біту, який охоплює 1950-ті – початок 1960-х років і завершується появою групи «The Beatles»; 3) естрадно-рок-н-рольний, репрезентований двома нахилами: а) експресивно-декламаційним; б) лірико-кантиленним; цей етап охоплює 1960-ті роки і є стилістичним мікстом рок-нролу та естрадного джазу; 4) хард-роковий у вигляді домінування інструментальної cфери з функцією голосу як рівнопотенційного компонента загального саунду (програмний рок); 5) арт-роковий (прогресив-рок) з акцентуванням вокальної складової як провідної, яка охоплює період кінця 1970-х – початку 1990-х років; 6) «модернізований» або «естрадизований», що виникав під впливом диско, панк-культури, салонно-клубного корпо-року тощо.

The dissertation offers an analysis of the historical stages of world rock vocals within of the rhythm and blues system (in relation to rock music – rather, blues and rhythm), which gradually developed in Modern music: 1) Initial (or pre-stylistic): characterized by an orientation towards 'third-stream' origins; it covers the period from the second half of the 1880s to the early 1920s and continues until the 1950s; 2) Early style: in the form of the appearance of rock and roll (Elvis Presley) as a symbol of the youth culture of the beat era, which spans the 1950s – early 1960s and concludes with the appearance of the group "The Beatles"; 3) Estrada-rockand-roll, represented by two tendencies: a) expressive-declamatory; b) lyricalcantilena, covering the 1960s and representing a stylistic mix of rock and roll and estrada jazz; 4) Hard-rock: in the form of dominance of the instrumental sphere with the function of the voice as an equal-potential component overall sound (program rock); 5) Art-rock (progressive rock): with accentuation of the vocal component as the primary one, covering the period of the late 1970s - early 1990s; 6) "Modernized" or "estradized":emerged under the influence of disco, punk culture, salon-club corporate rock, etc.
Vocal Stylistics in Ukrainian Rock Music: Genesis, Evolution, Modern Representations
Keywords: рок-музика; джаз; вокальне виконавство; rock music; jazz; vocal performance