Етюдність у сольному співі : від технічної вправи до художнього втілення - Німенська, Жанна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2025)
У статті досліджується поняття етюдності як педагогічного та виконавського інструменту у контексті сольного співу, що є важливим елементом вокальної підготовки в академічній традиції. Етюдність розглядається як багатогранний процес переходу від опанування технічних вправ до створення повноцінного художнього втілення музичного твору. Особлива увага приділяється тому, як розвиток вокальної техніки, емоційної виразності та глибокого розуміння музичного тексту сприяє формуванню цілісного виконавського образу. Під час навчання сольному співу етюдність виступає ключовим етапом роботи, що дозволяє здобувачам інтегрувати технічні елементи співу, такі як дихання, артикуляція, звукоутворення та мелізматика, у музичну тканину твору. Автор аналізує, як цей процес допомагає майбутнім виконавцям перейти від механічної інтерпретації вправ до усвідомленої і художньо виразної трактовки репертуару. У статті увага акцентується на тому, що етюдний підхід у педагогіці академічного співу спрямований не лише на технічний розвиток, але й на виховання здатності розкривати драматургію та емоційний зміст музичного матеріалу. Зокрема, обговорюються методичні аспекти використання етюдності у роботі над старовинними аріями, романсами, а також оперним репертуаром. Зазначено, що етюдність є особливо важливою у підготовці до сценічного виконання, оскільки дозволяє вокалісту моделювати різні емоційні стани та розвивати сценічну виразність. Підкреслюється значення індивідуального підходу до кожного виконавця з урахуванням його технічного рівня та творчих особливостей. Стаття також висвітлює роль етюдності у формуванні виконавської майстерності як інтегрального явища, яке об’єднує технічну досконалість, стилістичну грамотність та художню інтерпретацію. Автор пропонує низку практичних рекомендацій щодо ефективного застосування етюдного підходу у навчальному процесі. Серед них – поетапний аналіз музичного тексту, деталізована робота над технічними складнощами та поєднання цих елементів у цілісний художній образ. Таким чином, етюдність у сольному співі розглядається як універсальний інструмент, що дозволяє гармонійно поєднувати технічні та художні компоненти виконавства. Вона сприяє розвитку не лише вокальної техніки, але й виконавської індивідуальності, здатності до самовираження через музику, що є важливим етапом професійного вокального становлення.
Keywords: Етюдність, сольний спів, академічний спів, виконавська майстерність, академічний вокал, вокальне становлення співака