Педагогічні принципи композитора Сергія Турнєєва - Богатирьов, Володимир Олександрович (Харківський національний університет мистецтв імені І.П. Котляревського, 2023)
Педагогічна діяльність композитора є не менш важливою за творчу, оскільки його власні художні принципи (під якими слід розуміти естетичні і світоглядні цінності, перевагу одних технологічних засобів над іншими) у процесі викладання трансформуються у навчальні настанови, що впливають на формування музичного мислення учня. Сергій Петрович Турнєєв, окрім активної композиторської діяльності, довгий час займався викладанням, з його класу вийшло багато яскравих митців, що своєю творчістю формують сучасний музичний простір України. Вперше у науковій літературі у статті сформульовано та систематизовано педагогічні принципи С. Турнєєва, такі як: необхідність розуміння учнем синкретичної сутності професії композитора, свідомого оперування emotio та ratio у творчому процесі, ґрунтовність, регулярність занять, чесніть і доброзичливість у відносинах з учнем та інші; також диференційовано поняття «композиторські принципи» та «педагогічні принципи». Відзначено й риси особистості митця, які індивідуалізують його педагогічну діяльність: неповторна харизма, почуття гумору, невтомність у роботі, доброта, врівноваженість, комунікабельність.
Keywords: Композитори українські, музичне мистецтво українське, педагогіка музична, педагогічна діяльність композитора