«Чи є кращі між квітками?..." І. Алексейчук в аспекті виконавської інтерпретації - Іванова, Юлія Миколаївна (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2025)
У статті проаналізовано хоровий твір Ірини Алексійчук «Чи є кращі між квітками?..» на слова Лесі Українки в аспекті виконавської інтерпретації. Розкрито особливості композиторського задуму, образно-емоційного змісту та зв’язок музичної мови з українською народнопісенною традицією й воєнним контекстом. На основі порівняння виконань українських і зарубіжних жіночих хорових колективів виявлено відмінності у трактуванні драматургії, інтонаційності та художньої глибини твору. Наголошено на значущості композиції як носія національної пам’яті, духовної стійкості та світлої надії в умовах війни.
Keywords: українська хорова музика; Ірина Алексійчук; Леся Українка; сучасна українська хорова музика; виконавська інтерпретація