Шляхи оновлення фортепіанної сонати на початку ХХ століття - Хайрутдінов, Владислав Робертович (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, 2022)
Мета дослідження – виявити специфіку оновлення жанру фортепіанної сонати на початку ХХ століття на матеріалі Другої сонати для фортепіано e-moll op. 75 О. Глазунова, Сонати для фортепіано Des-dur В. Барвінського, Сонатини для фортепіано fis-moll М. Равеля та Четвертої сонати для фортепіано c-moll С. Прокоф’єва. Спираючись на фундаментальні дослідження, присвячені історії сонати та сонатної форми, здійснено огляд етапів розвитку фортепіанної сонати, які даний жанр пройшов до початку XX століття.
Keywords: українські композитори; виконавство на фортепіано